неделя, 23 февруари 2014 г.

Още 5 Неща, Които Трябва Да Знаете За LED Крушките

led крушките имат много разновидности
Защо се шуми толкова около тези LED крушки? В предната статия ви запознахме с 5 неща, които трябва да знаете за LED осветлението и крушките в частност. С настоящата статия ще се опитаме да допълним и обогатим знанията ви за тази съвременна технология.


Предимствата на LED Крушките

Не случайно LED осветлението получава толкова внимание от пресата в последно време. Самата технология е стара, но развитието ѝ за битови приложения се развива стремглаво едва през последното десетилетие ,а резултатите в областта не закъсняват. Редица развити държави изградиха стратегии за повишаване енергийната ефективност на икономиките си включвайки налагането на LED технологията в плановете си. Но какво подтиква държави като САЩ, Япония или пък Европейския съюз да заложат на LED осветлението?

Дълготрайни - LED крушките издържат до 10 пъти по-дълго отколкото компактните флуоресцентни лампи и много по-дълго в сравнение с обикновените крушки с нажежаема жичка.
Издръжливи – тъй като светодиодите не са с нажежаема жичка, те не горят толкова бързо колкото обикновените крушки. Освен това, LED крушките са здрави и издържат на удари.
Не се нагряват – тези крушки не предизвикват покачване на температурата на помещението, което осветяват. LED крушките произвеждат 3,4 BTU е / час, в сравнение с 85 за крушките с нажежаема жичка.
По-ефективни - LED крушки използват само 2 -17 вата електроенергия (от 1/3 до 1/30 от енергията нужна на луминисцентните и крушките с нажежаема жичка). LED крушките, използвани за осветление в дома пестят електричество, остават хладни и пестят пари за разходи за подмяна, тъй като издържат много дълго време.

Цветове 

Днес най-разпространени и използвани са LED крушките, излъчващи бяла светлина. Те се предлагат в два варианта – излъчващи „топла” и „студена” светлина. Но светодиодите имат покриват голям диапазон от цветове и могат да бъдат използвани както за направата на крушки, така и за специални предназначения.

Червен – червеният цвят се използва за направят на уреди за нощно виждане. Челници и фенерчета имат опцията да превключват на червена светлина и могат да се използват и през нощта.
Зелен – това е предпочитаният цвят от пилоти и военни. Зеленият цвят също така се използва за нощно виждане.
Син – този цвят не натоварва зрението. LED крушките от този цвят са много удобни за четене специално за по-възрастни хора. Изследвания и тестове показват, че възрастни хора могат да четат с часове наред без да се появят симптоми на умора и напрежение в очите.

Малко  Терминология

Как бихме могли да пропуснем този толкова важен аспект. Не защото обичаме терминологията. Напротив, тя е скучна, но в този случай е полезна, защото разбирайки основни термини, ще избирате по-лесно светодиодни крушки за дома си.

CRI (Индекс на цветопредаване) – този параметър измерва качеството и степента на съответсвие с естествения цвят на тялото. Идеалният показател на CRI, до които се доближават някои крушки с нажежаема жичка, е 100. LED крушките варират от 75 до 90 по този показател.
CCT (Цветна температура) – е мерна единица, описваща относителното „оцветяване” на светлинен източник. Показва дали източника изглежда по-жълто/златно/оранжево или повече синьо, от гледна точка на обхвата на нюансите на бялото. Измерва се в келвини (единица за абсолютна температура). 2700К е „топла” светлина, а 5000К – „студена”. Обикновено осветлението в дома е „топло” – 2700 – 2800К.
Лумен – единица, отчитаща количеството светлина, отделена от светлинен източник. Колкото повече лумени, толкова е по-ярка светлината. Луменът може да се използва за сравнение на яркостта на всяка крушка, независимо от технологията – LED, с нажежаема жичка или енергоспестяваща.
Светлинен поток – потокът светлина се измерва в лумени. При крушките, тази величина измерва количеството светлина, което тя може да произведе. В зависимост от начина на използване голяма част от светлината, произведена от крушка с нажежаема жичка се губи, защото тя се разпръсква във всички посоки. LED крушките излъчват насочена светлина, която не се разпръсква, а се фокусира точно там, където ви трябва.

Ефикасност на LED Осветлението с Конвенционалните Осветителни Тела
Тип Продукт Светлинна Ефективност (lm/W)
LED крушка (топло бяла светлина) 94
LED спот лампа  (топло бяла светлина) 78
LED пури 1'x4' (топло бяла светлина) 118
LED high/low-bay fixture (топло бяла светлина) 119
HID лампа (висока мощност) 115
LFL флуоресцентна система 108
HID (ниска мощност) 104
Компактна флуоресцентна лампа 73
Халогенна лампа 20
Крушка с нажежаема жичка 15
по данни на energy.gov от 2013 година

Видове LED крушки


  • LED крушки за E27 и Е14 фасунги (продават се и преходници), почти всички марки произвеждат такива - от тях може да намерите модели с най-ралични форми, степени на защита, тип на светлината, димиращи крушки, RGB и други.
  • LED луни - използват се главно за интериорното осветление на дома и напоследък стават много популярни. Препоръчвам ви да се насочите към COB луните (chip-on-board)- те използват множество микроскопични диоди събрани в един чип - това позволява доста висока ефективност (над 110lm/w), а и много добра надеждност.
  • LED спотове - според вида на тялото - GU4, GU8, GU10, MR16, MR11 и други по-рядко срещани модели. Наричат ги още "светодиодни лунички", защото на практика представляват LED Луна с по-малки размери. Често се монтират по-няколко в линия или друга форма, за да се подчертае определен интериорен детайл и да се постигне добър естетически ефект. На пазара ще намерите и LED COB спотове, но за съжаление към днешна дата са сравнително рядко срещани. 
  • LED пури  - проектирани да заменят флуоресцентни лампи, тези светодиодни лампи се предлагат в 8 и 16 вата, които заместват традиционните 25-вата и 40-вата флуоресцентни тръби.

Как Да Изберете Подходяща LED Крушка за Дома

Когато си купувате крушки за дома, винаги търсете произвеждащи повече светлина, но консумиращи по-малко енергия. Започнете да използвате лумените като мярка за ефективността на крушките за домашно осветление. Ако сте се насочили към светодиодните крушки, ето какво трябва да имате впредвид в процеса на избор:

Изберете желаната яркост - прочетете опаковката, за да изберете желаното ниво на яркост. Можете да използвате мощността за сравнение знаейки, че една крушка с нажежаема жичка произвежда 15 лумена от един ват. Тоест за да смените вашата 60 ватова крушка в кухнята ще имате нужда от LED такава, която произвежда 15 х 60 = 900 лумена. Добрата новина е, че светодиодните крушки произвеждат 90+ лумена от един ват, а рекорда държи една от последните крушки на Phillips със впечатляващите 200 лумена от един ват.
Изберете между „топла” и „студена” светлина – в зависимост от предназначението може да изберете „студена” бяло светеща крушка, ако ще я ползвате в офиса или „топло” бяла светлина, ако искате да я инсталирате в хола, например.
Димиращи или обикновени – доста модели LED крушки работят и с димери- възползвайте се!
Заложете на качеството – търсете лед крушки от водещи марки като Cree, Samsung и Phillips. Не се подвеждайте да купувате възможно най-евтините LED крушки или очаквайте дефекти и изгорели крушки още на първата седмица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар